Direct naar content

Studievaardigheden

Over KPC Groep

Veel leraren en mentoren zullen herkennen dat het geven van studietips en opdrachten over plannen, feitjes leren of een tekst analyseren door een flink aantal leerlingen niet goed opgepakt wordt. Ze nemen de tips aan, beloven hun best te doen maar doen er vervolgens weinig mee. De spin-off naar het huiswerk of andere vakken van allerlei opdrachten om de studievaardigheden aan te leren is vaak teleurstellend. Soms lijkt het erop dat de leraar zich drukker maakt over de studiehouding en vaardigheden dan de leerling zelf.

Inzicht in het eigen leergedrag
Onderzoek heeft uitgewezen dat als leerlingen enig begrip hebben van de werking en de plasticiteit van de hersenen hun leerprestaties verbeteren. Leerlingen vinden het prettig als leren inzichtelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld een testje of experiment. Snelle en directe feedback motiveert leerlingen en zorgt dat ze een volgende keer beter in staat zijn om een leertaak aan te pakken. Bovendien leren leerlingen niet allemaal op dezelfde wijze en heeft iedere leerling baat bij het ontwikkelen van zijn eigen studieaanpak. Hoewel bovenstaande feiten bij veel leraren en mentoren bekend zijn wordt er bij het organiseren van het leren maar weinig gebruik gemaakt van deze inzichten. 

Ondersteuning
KPC Groep kan uw school ondersteunen bij het kiezen van juiste ontwerpprincipes om studievaardigheden effectiever vorm te geven. Ontwerpprincipes die aansluiten bij de ontwikkelings- en leerlijn van de leerling en de leerling inzichten geeft in het eigen leerproces. Ook het maken van de vertaalslag van de ontwerpprincipes naar concrete leerinterventies kan worden ondersteund door KPC Groep. 

Opbrengsten

  • Leerlingen krijgen inzicht in het eigen leerproces
  • De studievaardigheden zijn afgestemd op de ontwikkelingslijn van de leerling

Licentie

Vraag nu een VSV licentie aan (eerste maand gratis proberen)


  • VSV licentie aanvragen