Direct naar content

Loopbaanleren als basis voor Niveau2Plus bij ROC de Leijgraaf

Logo ROC de Leijgraaf24-4-2016 In september afgelopen jaar besloot ROC de Leijgraaf het onderwijs voor niveau 2-leerlingen kritisch tegen het licht te houden. De conclusie was dat de doelgroep en de continu veranderende arbeidsmarkt om een nieuw onderwijsconcept vroeg: Niveau2Plus.
Binnen Niveau2Plus krijgen leerlingen een beroepsgerichte BOL-2 opleiding aangeboden met een ‘Plus’. Voor de ene leerling betekent de ‘Plus’ een verbreding door over de grenzen van traditionele sectoren en profielen heen kennis en ervaring op te doen. Voor de ander betekent de ‘Plus’ een extra verdieping binnen een duidelijk en smaller beroepsprofiel. Het is ook mogelijk leerlingen door de ‘Plus’ expliciet voor te bereiden op doorstroom naar niveau 3 of 4 binnen het ROC.

Binnen Niveau2Plus opgeleide leerlingen, komen straks sterker op de arbeidsmarkt of zijn beter voorbereid op doorstroom naar niveau 3 of 4. Ze beschikken over een goede basis van generieke vakken in combinatie met de benodigde beroepsgerichte eisen. Bovendien zijn ze in de gelegenheid meer werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Niveau2Plus gaat in augustus van start. Op dit moment wordt er op allerlei fronten ingezet op de ontwikkeling en voorbereiding van dit onderwijsconcept.

Aanbod
Binnen Niveau2Plus worden de volgende opleidingen worden aangeboden: medewerker financiële administratie, medewerker secretariaat en receptie, verkoper detailhandel, ICT medewerker, dienstverlening, helpende Zorg & Welzijn, medewerker facilitaire dienstverlening en medewerker sport en recreatie.

Onder de aansturing van afdelingsdirecteur Eric van Daelen (verantwoordelijk directeur voor Niveau2Plus, Entree-opleidingen en inburgering en educatie) isKPC Groep in januari 2016 aangesteld als projectleider van het ontwikkeltraject Niveau2Plus. Een ‘ontwikkelgroep’ heeft een grof ontwerp gemaakt van het onderwijsconcept. Dit mede op basis van verkenningen van de arbeidsmarkt en de doelgroep. Het eerste ontwerp krijgt momenteel een verdere verfijning.

Model onderwijs en begeleiding

Naast deze rol bij de ontwikkeling van het onderwijsconcept houdt KPC Groep zich als projectleider ook bezig met de aansturing van bedrijfsmatige zaken. Het onderwijsaanbod moet immers vanuit het oogpunt van bedrijfsvoering ook organiseerbaar en betaalbaar zijn. KPC Groep speelt een rol bij de formering van het ontwikkelteam, de werving van een onderwijsmanager en docenten.

Eric van Daelen en de kersvers benoemde onderwijsmanager Simon Reijnders beschrijven hun visie op Niveau2Plus en zoomen in op de rol van Loopbaanleren binnen dit traject. Loopbaanleren is immers een belangrijke pijler van Niveau2Plus.

Contact met adviseur

Bekijk ook