Direct naar content

Publicatie

Effectief Groen onderwijs. De leerling centraal, de begeleiding organiseren
R. de Jong
 • Onderwijssector:
  Beroepsonderwijs
 • Uitgever / Jaar:
  KPC Groep / 2008
 • Aantal pagina's:
  48
 • Prijs (excl. verzendkosten):
  € 10,50
 • Bestelnummer:
  510016
510016
De kern van competentiegericht onderwijs is gedrag. Competent gedrag wel te verstaan. Het leren van competent gedrag voor leerlingen en docenten vraagt om vormen van begeleiden waarbij dat gedrag centraal staat. En over gedrag moet je praten. Onder regie van jongerenorganisatie beroepsonderwijs (JOB) hebben mbo- leerlingen tien Gouden Regels voor Goed Competentiegericht onderwijs geformuleerd. Eén van de regels is zorg voor voldoende begeleiding.
Bij een goede begeleiding van competentiegericht onderwijs is er dus ruimte om te praten over gedrag, het voeren van de dialoog. Dit zijn geen “softe” gesprekken in de zin van: “Hoe gaat het met je?”. In deze gesprekken gaat het over het leren in de beroepspraktijk en de persoonlijke zin daarvan voor de leerling. Dan gaat het over loopbaanleren en vakbekwaamheid. Er is ruimte voor praktijksturing en de leerling krijgt medezeggenschap over zijn vervolg leeractiviteiten. De leerling centraal betekent dat een dergelijke vorm van begeleiding wordt georganiseerd. Hoe dat kan wordt in deze publicatie aangegeven.

Voorts wordt ingezoomd op de verschillende rollen die de docenten die het leerproces vervullen: die van leergroepbegeleider, expert, ontwikkelaar of regisseur, zodat adequaat op alle leervragen ingespeeld kan worden. Tot slot bevat de publicatie ook een stappenplan om het competentiegericht onderwijs te plannen.

Deze publicatie is bestemd voor docenten en teamleiders, leerlingbegeleiders en ondersteuners die bij aoc’s werken, in het bijzonder in het mbo. De inhoud is ondanks het ‘groene’ jargon ook goed te gebruiken door mensen die bij een roc of in een andere onderwijsinstelling werkzaam zijn.

Publicaties

pubicatieKPC Groep is uitgever van boeken, dvd's en andere producten.