Aan de slag met executieve functies in de onderwijspraktijk

24 november 2021

Waarom neemt leerling A soms van die oliedomme beslissingen? Hoe komt het dat de resultaten van leerling B  in een paar maanden tijd zo gekelderd zijn? Waarom is leerling C zo impulsief? In het onderwijs gaat steeds meer aandacht uit naar executieve functies.

Die interesse is heel begrijpelijk. Want executieve functies zijn essentieel voor leren. Ze stellen de leerling in staat te functioneren in zijn omgeving en in zijn bredere sociale en maatschappelijke context.

 ‘Werk in uitvoering’

Kind en adolescent zijn ‘werk in uitvoering’, stelt hoogleraar neuropsychologie Jelle Jolles in zijn laatste boek ‘Leer je kind kennen’. Executieve functies ontwikkelen zich in de hele periode van kindertijd tot adolescentie. Niet alleen voor ouders maar zeker ook voor leraren is het boek van Jelle Jolles. interessante kost. Uitgebreid gaat hij in op het proces van hersenrijping. Een compleet hoofdstuk is gewijd aan ‘executief functioneren’. Ook besteedt Jolles aandacht aan onderwerpen als onderwerpen als werkgeheugen en aandachtsfuncties, impulsiviteit en plannen. Dit alles in toegankelijke taal. Jolles stelt: "De executieve functies maken het mogelijk om creatieve, geheel nieuwe keuzes te maken. Ze gaan over cognitieve aspecten én over het functioneren in een sociale setting, waarbij emotionele overwegingen en het inschatten van de intenties van de ander een rol spelen." Ook staat Jolles stil bij onderwerpen als aandachtsregulatie, zelfinzicht, zelfregulatie en impulscontrole. "Impulscontrole bepaalt of we ons voldoende kunnen concentreren, en daarmee hoe succesvol we zijn op school of in ons werk."

Begeleiding van scholen

Regelmatig verzorgen adviseurs van KPC Groep workshops en studiedagen over executieve functies. We delen theoretische inzichten en maken de vertaling naar de dagelijkse onderwijspraktijk. Waar lopen leerlingen tegenaan met zwak ontwikkelde executieve functies? Wat kun je als leraar doen om de executieve functies van je leerlingen te stimuleren en het leren te verbeteren?

Meer weten?

Voor PO, PrO, (V)SO en MBO: neem contact op met Diana van der Voorn of Mandy Ankersmit

Voor VO: neem contact op met Yvonne Visser of Frederiek Westerveld

 

Ook interessant: training VO

 

 

 

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Yvonne Visser
Adviseur
085-2101580

E-mail Yvonne

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Diane van der Voorn
Adviseur
06-53541024

E-mail Diane

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Frederiek Westerveld
Adviseur
085-2101580

E-mail Frederiek

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Mandy Ankersmit
Adviseur
06-53541094

E-mail Mandy