Leergang leidinggeven in het voortgezet en beroepsonderwijs

1 juli 2018

Op 4 oktober start de leergang leidinggeven in het voortgezet en beroepsonderwijs. De leergang is samengesteld door en wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van HBO Drechtsteden in co-creatie met onder meer KPC Groep.

Een mix van ervaren praktijkopleiders die hun sporen in het onderwijs als onderwijsleider en/of als senior adviseur hebben verdiend, verzorgt de leergang. In het opleidingsprogramma gaat het niet alleen om persoonlijk leiderschap en ‘soft skills’,  maar ook om ‘harde aspecten’ als bedrijfsvoering en financieel management.

Een van de kerndocenten is Ton Bruining. Met een knipoog merkt hij op: “Deze leergang wordt niet verzorgd door trainers die een boek over leiderschap hebben gelezen”. Hiermee doelt hij op het hoge praktijkgehalte van de leergang en de aandacht voor de persoonlijke context van de deelnemer. De leergang sluit aan bij de leerwensen en de praktijk van de deelnemers. De locatie van de opleiding past als een handschoen bij dit concept: de innovatieve leeromgeving van de duurzaamheidsfabriek in Dordrecht.

Wendbaarheid van professionals en organisaties

De leergang is ontwikkeld vanuit de gedachte dat de 21e eeuw vraagt om de ontwikkeling van onderwijs dat opleidt voor de wereld morgen. Ton Bruining: “Die onderwijspraktijk vraagt om de ontwikkeling van wendbare onderwijsprofessionals en wendbare onderwijsorganisaties. In de leergang is de externe oriëntatie, het leren samenwerken in netwerken en het creëren van een professionele leerwerkomgeving voor leraren voortdurend een aandachtspunt. Hoe ontwikkel jij als leidinggevende daar een visie op? Hoe houd je voortdurend oog op de wereld buiten en binnen de school. Hoe ga je daarbij in co-creatie met anderen om? Hoe financier je je plannen en hoe zit je er zelf in?  De vraag is steeds: hoe zorg jij er als leidinggevende ervoor dat er onderwijs wordt verzorgd dat werkt, dat deugt en dat deugd doe?”

De leergang kent ook een incompany-variant. “Deze biedt de gelegenheid om in te gaan op specifieke wensen van de school en kan ook gewerkt worden met de managementinstrumenten van de school. Bij die opleiding kunnen naast de opleiders en de deelnemers ook sleutelfiguren uit de organisatie participeren. Met elkaar kunnen dan ook specifieke fricties in de organisatie geanalyseerd en aangepakt worden.”  

Partnerschap KPC Groep

KPC Groep participeert zowel in de ontwikkeling als uitvoering van de leergang. Ton Bruining: “Net zo goed als schoolorganisaties niet meer alleen op de wereld kunnen functioneren, kan dat voor een onderwijsadviesbureau ook niet meer. KPC Groep brengt in het partnerschap kennis en inspiratie in. Zo breng ik vanuit mijn rol als praktijkonderzoeker gefundeerde concepten in. HBO Drechtsteden zorgt voor de verbinding naar een voortdurend innoverende onderwijspraktijk en de inbreng van specialisten zoals bijvoorbeeld Jan Kroep, de HR directeur van het Da Vinci college. HBO Drechtsteden maakt ook de post HBO accreditatie van het traject mogelijk. Daarnaast is ook een opleider van de Hogeschool Utrecht betrokken in de persoon van Hanke Drop. Externe oriëntatie en persoonlijk leiderschap zijn haar specialiteit. Cock Raaijmakers is de ontwikkelaar op het gebied van financieel management en bedrijfsvoering. Naast heel veel kennis en inspiratie bezorgt deze leergang de deelnemers vooral ook heel veel plezier in leren.”

Meer weten over de leergang? Inschrijven? Ga hier naar de site. 

 

 

 

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Dr. Ton Bruining
Adviseur
06–53221513

E-mail Ton