Oriëntatiedag leidinggeven in het VO

17 november 2021

Welke kant wil jij op met je onderwijsloopbaan? Ben je leraar in het VO en denk je na over een mogelijke leidinggevende positie? Dan is onze oriëntatiedag op 18 maart een echte aanrader voor je.

De dag wordt begeleid door dr. Morris Oosterling. Hij begeleidt vaker docenten die leidinggevende aspiraties hebben. Zo verzorgt hij jaarlijks een meerdaags opleidingsprogramma in opdracht van een groot schoolbestuur in het VO. Hij ziet een tendens waarbij vaak extern geworven wordt, en denkt dat het juist belangrijk is dat schoolbesturen investeren ‘in eigen kweek’.

Morris Oosterling: “Zelf je interne doorstroom organiseren heeft voordelen boven externe werving van leidinggevenden. Docenten die de stap zetten naar een leidinggevende functie hebben kennis van de organisatie, kennen het reilen en zeilen én kunnen snel schakelen.  Een leidinggevende die je van buiten haalt kost het relatief veel tijd om zich in te werken. Zeker als je dat vergelijkt met iemand die die kennis vanuit een andere positie heeft opgebouwd.”

Laagdrempelig

Morris Oosterling is gespecialiseerd in het thema leiderschap, een onderwerp waarop hij  promoveerde. Zijn wetenschappelijke bagage combineert hij met persoonlijke ervaring als leidinggevende in eerdere functies.  Het onderwijs kent hij van binnenuit. Naast adviseur en opleider voor KPC Groep is Morris Oosterling verder onder meer actief als kerndocent binnen leiderschaps-en managementprogramma’s van TIAS School for Business and Society.

Leidinggeven. Niet iedereen kan dat leren. Maar voor een groot deel zijn vaardigheden en leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen, vertelt Morris Oosterling. “Deze oriëntatiedag is een heel laagdrempelige manier om te reflecteren op een mogelijke leidinggevende rol. Het is voor docenten die een nieuwe stap overwegen een mooie kans om na te denken over het bewandelen van andere paden.  De dag wordt heel interactief. De theorie gaan we met allerlei werkvormen langs de praktijk leggen. Zo komen we tot gesprekken die echt aanzetten tot reflectie.”

Ander pluspunt

Bijkomend voordeel van de oriëntatiedag is dat je als deelnemer je netwerk kunt vergroten. “Je maakt deel uit van een groep van mensen die nadenken over hun professionele toekomst. Mensen die in andere contexten werken. Als je ambieert om door te groeien naar een leidinggevende positie is een uitbreiding van je netwerk natuurlijk nooit verkeerd.”

 

Meer informatie over de oriëntatiedag

 

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Dr. Morris Oosterling
Adviseur
085-2101580

E-mail Morris