Podcast De onderwijsoase: hoe blijf je een liefdevolle leraar met lef?

1 juni 2021

In de podcast ‘De Onderwijsoase’ onderzoekt Mirjam Gilhuis met mensen uit het onderwijsveld wat er nodig is om een liefdevolle leraar met lef te zijn en te blijven. In de eerste aflevering praat ze met Bregje Pel. Bregje Pel is trainer en coach. Ze schreef een onderwijsboek over de leraar als mens: ‘Tussen sleur en zwier’.

Hier een kort (licht geredigeerd) fragment uit het gesprek met Bregje.

Bregje: “Zoals Parker Palmer schrijft in “The courage to teach’:  als leraar sta je de hele tijd in de kijker. Er zitten 25 leerlingen naar je te kijken. Die vinden wat van je. Dat je er stom uitziet, dat je bloost, dat je een fout maakt, dat je elke dag dezelfde kleren aan hebt. Hoe ga je met jezelf liefdevol om? Met je eigen interne criticus. De criticus van je publiek staat strak afgesteld, maar die van jezelf ook.”

Thema’s die in deze podcast n.a.v. dit bijzondere onderwijsboek besproken worden zijn o.m. orde houden en ‘onderwijsschaamte’, het ‘mysterie van lesgeven’, de kracht van authenticiteit en de leraar als ‘zeeloods’.

 

Beluister hier het complete gesprek van Mirjam met Bregje 

 

Tip! Tweedaagse Met zwier voor de klas

Mede geïnspireerd op het boek ‘Tussen sleur en zwier, over de leraar als mens’ verzorgen Bregje en Mirjam op 8 en 9 september de tweedaagse ‘Met zwier voor de klas’.  Deelnemers gaan aan de slag met onderwerpen als:

  • contact maken met de leerling en met jezelf;
  • goed contact maken en tegelijk heel duidelijk zijn;
  • omgaan met je innerlijke criticus;
  • omgaan met weerstand van jezelf en van de klas.

 

 Bekijk hier de informatie over de tweedaagse

 

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Mirjam Gilhuis
Adviseur
085-2101580

E-mail Mirjam

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Bregje Pel
Adviseur
085-2101580

E-mail Bregje