Praktijkonderzoek 10-14 onderwijs

22 november 2018

Wat is 10-14 onderwijs eigenlijk? Is het een ideologie? Is het onderwijsmarketing? Is het een schoolorganisatie? Is het een experiment? 10-14 onderwijs laat zich niet zo gemakkelijk in een hokje stoppen. De praktijken van 10-14 zijn vooral praktijken waarin onderwijsprofessionals onderwijs willen maken dat werkt, dat deugt en dat deugd doet.

Nieuwe publicatie
In de publicatie ‘Kijkwijzer: 10-14 onderwijs in de praktijk’ stellen we drie van die scholen aan u voor. Drie scholen die een vorm van 10-14 onderwijs verzorgen. De publicatie is het resultaat van een praktijkonderzoek dat drie studenten onderwijswetenschappen voor KPC Groep hebben uitgevoerd.

Observaties
Gedurende een aantal maanden waren de drie onderzoekers Marleen Reincke, Jessica Smulders en Wendy Timmer welkom op drie 10-14 scholen in Amsterdam (Spring High), Gorinchem (Tiener College) en Zwolle (Onderwijsroute 10-14). Zij mochten in deze scholen het onderwijs observeren en gingen met leraren, kinderen, directeuren en ouders in gesprek.

'Drie brillen'
KPC Groep heeft het initiatief tot dit praktijkonderzoek genomen met de bedoeling om praktijken van 10-14 onderwijs open te leggen. We willen met dit onderzoek geïnteresseerde leraren en schoolleiders, onderwijsondersteuners en bestuurders, beleidsmakers en wetenschappers laten zien hoe onderwijsprofessionals vorm geven aan 10-14 onderwijs. Op ons verzoek hebben de onderzoekers ‘drie brillen’ gebruikt om het 10-14 onderwijs onder de loep te nemen: een onderwijskundige, een pedagogische en een organisatiekundige.

Reflectie en inspiratie
We zien het resultaat van het praktijkonderzoek niet zo zeer als een receptenboek voor de vormgeving van 10-14 onderwijs, maar veel meer als een inspiratieboek om vragen te stellen, vragen bij het 10-14 onderwijs, maar ook vragen bij uw eigen onderwijs. Hoe grijpen in uw school didactiek, pedagogiek en schoolorganisatie in elkaar? Als u in de achteruitkijkspiegel kijkt, maakt u dan onderwijs dat werkt, dat deugt en dat deugd doet? U kunt de publicatie gratis downloaden. 

Gratis download Kijkwijzer: 10-14 onderwijs in de praktijk

Zelf aan de slag met 10-14 onderwijs

Werkplaats 10-14 onderwijs

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Dr. Ton Bruining
Adviseur/R&D KPC Groep
06–53221513

E-mail Ton