Tienerschool in opkomst

16 november 2019

Vmbo, havo of toch vwo? Kinderen van twaalf jaar staan na het afronden van de basisschool voor deze beslissing. Met behulp van het schooladvies en het resultaat van de eindtoets wordt bepaald welk niveau past. Maar soms komt die keuze te vroeg. Steeds meer leerlingen kiezen daarom voor de 'tienerschool'. Het begon als pilot met zes scholen, nu zijn dat er al vijftien. Dit meldt de NOS.  

 

Tiener College was de eerste school voor kinderen van 10-14 jaar in Nederland. Natasja van Meer, teamleider Tiener College. “De oprichters van Tiener College zagen dat er een groep kinderen is in het basisonderwijs, waarvoor de keuze voor een middelbare school te vroeg of juist te laat komt. Bijvoorbeeld omdat kinderen van 10 al met vakken van de middelbare school aan de slag willen. Of juist omdat kinderen nog net niet de aansluiting hebben met hun volgende school. Dan is eerder naar een VO-school gaan of juist blijven zitten, vaak de enige optie die scholen hebben. Scholen zoals het Tiener College zorgen ervoor dat er juist ook voor deze kinderen een gelijke kans is."  (bron: het kompashardinxveld-giessendam.nl) 

 Onze visie

Wat is 10-14 onderwijs eigenlijk? Is het een ideologie? Is het onderwijsmarketing? Is het een schoolorganisatie? Is het een experiment? 10-14 onderwijs laat zich in onze ogen niet zo gemakkelijk in een hokje stoppen. De praktijken van 10-14 zijn vooral praktijken waarin onderwijsprofessionals onderwijs willen maken dat werkt, dat deugt en dat deugd doet.

Praktijkonderzoek KPC Groep 

In de publicatie ‘Kijkwijzer: 10-14 onderwijs in de praktijk’ stellen we drie van die scholen aan u voor. Drie scholen die een vorm van 10-14 onderwijs verzorgen. De publicatie is het resultaat van een praktijkonderzoek dat drie studenten onderwijswetenschappen voor KPC Groep hebben uitgevoerd.

Dienstverlening

We bieden als netwerkorganisatie ondersteuning bij:

  • bestuurlijke vraagstukken;
  • de opzet en implementatie van concrete projecten;
  • draagvlakonderzoek;
  • organisatieontwikkeling;
  • professionalisering;
  • begeleiding van ontwikkelgroepen.

 

KPC Groep stond mede aan de wieg van het Tiener College in Gorinchem. We begeleiden momenteel verschillende schoolbesturen die aan 10-14 (willen) werken. Ook verzorgen we incompany-opleidingsprogramma's. Meer weten? Informeer bij Ton Bruining naar de mogelijkheden.

10-14 onderwijs

10-14 onderwijs

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Dr. Ton Bruining
Adviseur/R&D KPC Groep
06–53221513

E-mail Ton