Aan de slag met woordenschat

Inschrijven

Doelgroepen: Leerkrachten, onderwijsassistenten

Onderwijssector: Primair onderwijs

Data: 28 september 2022

Prijs: € 225,00

Locatie: Landgoed Guldenberg, Helvoirt

Doel
Nederland heeft 1,2 miljoen laaggeletterden. Daarvan is 67% hier geboren en getogen. De basis van geletterdheid begint op de basisschool en start bij een goede woordenschat. Maar hoe pak je dit aan? Wat werkt en waarom? Geeft jouw methode je wel wat je nodig hebt? Welke rol hebben ouders en hoe krijg je ze mee? In deze praktische cursus leer je hoe je methode-onafhankelijk aan de slag kunt met het aanleren van nieuwe woorden. Je vergroot je kennis en krijgt handvatten om laaggeletterheid te voorkomen. 


Inhoud

Aan bod komen:

  • Methodieken voor woordenschatonderwijs van groep 1 t/m groep 8.
  • Praktische tips en werkvormen, los van de methode.
  • Belemmerende factoren voor het leren van nieuwe woorden.
  • Ouderbetrokkenheid; Nederlands als 1ste taal en Nederlands als 2de taal: welke rol hebben ouders en hoe betrek je hen?
  • Welke woorden gebruik je uit je verhaal en hoe zorg je ervoor dat ze beklijven? Wie of wat kan je helpen?


Werkwijze
We starten met de theorie en actuele onderzoeken op het gebied van woordenschatonderwijs en de impact hiervan op de toekomst van de leerling als het gaat om laaggeletterdheid. Daarnaast maken we een verschil tussen leerlingen met Nederlands als moedertaal en Nederlands als tweede taal. Wat zijn belemmerende factoren? We bespreken de rol die ouders hierin spelen en wat je kunt doen om hen te betrekken.
Vervolgens maken we in groepjes een analyse van de eigen methode. Wat ontbreekt er als we kijken naar het woordenschat aanbod? Wat kun je toevoegen? Welke mogelijkheden zie je voor interactief voorlezen? Hoe kies je de juiste woorden?
Tot slot krijg je praktische tips en een inkijkje in digitale instrumenten om je woordenschatonderwijs een boost te geven.

Om de impact van deze training te vergroten, adviseren we je de volgende zaken mee te nemen:
methodemateriaal (handleiding, methodeboeken en leerlijnen zoals in de methode omschreven); en je favoriete boek


Resultaat
Na afloop kun je:

  • Jouw methode naast de methodieken voor woordenschatonderwijs leggen en een oordeel geven over de kwaliteit en wenselijkheid voor jouw groep.
  • Praktische tips en werkvormen, los van de methode, kiezen ter aanvulling op jouw methode.
  • Belemmerende factoren voor het leren van nieuwe woorden bepalen bij jouw groep leerlingen.
  • Ouders betrekken bij jouw woordenschatonderwijs.
  • De juiste woorden kiezen in een verhaal en zorgen dat ze beklijven.

Omvang
Deze training vindt plaats op 28 september 2022 van 9.00 tot 12.00 uur op landgoed Guldenberg in Helvoirt. De training wordt verzorgd door Femke Wetzer. Femke heeft haar sporen verdiend op het vlak van taalverwerving, interculturele communicatie en NT2 onderwijs. Zij is als netwerkpartner verbonden aan KPC Groep.

Locatie
Landgoed de Guldenberg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.

 

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Femke Wetzer
Adviseur
085-2101580

E-mail Femke