Begrijpend lezen: zo versterk je jouw onderwijspraktijk

Inschrijven

Doelgroepen: Leerkrachten groep 4 tot en met groep 8, taalcoördinatoren, intern begeleiders

Onderwijssector: Primair onderwijs

Data: 22 maart 2022

Prijs: € 325,00

Locatie: Landgoed de Guldenberg te Helvoirt

Doel
Alarmerende berichten over de kwaliteit van het leesonderwijs en opgelopen “Corona achterstanden” beheersen de laatste maanden de media. Onze leerlingen hebben onvoldoende leesvaardigheid om zich te kunnen redden in de maatschappij. Begrijpend lezen is complex en van vele factoren afhankelijk. Jij weet misschien wel dat het onderwijs beter kan maar je weet niet zo goed waar te beginnen. Wil jij de stap zetten naar beter begrijpend lezen in de klas? Heb je al veel geprobeerd maar komt het niet uit de verf? Deze training gaat jou helpen de volgende stap te zetten om vanaf morgen direct te doen wat juist is. Daarvoor is het niet altijd nodig om een hele nieuwe methode aan te schaffen of het onderwijs compleet overhoop te gooien.
Soms is het al met kleine aanpassingen in je huidige aanbod en instructie mogelijk om jouw onderwijs effectiever en uitdagender te maken.
Hoe je dat doet, leer je tijdens deze studiedag. Ook krijg je hier antwoord op de vragen die jij hebt met betrekking tot begrijpend lezen.


Inhoud

 • Inzicht in de vele kanten van leesbegrip op basis van belangrijke wetenschappelijke studies (oa. Houtveen, van Steensel en de La Rie, 2019)
 • Belangrijkste sleutels voor effectieve didactiek (o.a. VLOR, 2019)
 • Hardop denkend voordoen binnen het instructiemodel (GRRIM)
 • Het belang van afwisseling van tekstsoorten en zinvolle opdrachten
 • Nadenken over de stappen die jij als leerkracht de komende tijd kunt zetten om het onderwijs in begrijpend lezen te verbeteren
 • Het delen van kennis en ervaring met andere deelnemers

 

Werkwijze
Voorafgaand aan de training is er de mogelijkheid om via een online platform samen met de andere deelnemers eigen leervragen in te brengen. Tijdens de training zullen gedeeltes van kennisoverdracht afgewisseld worden met opdrachten en het oefenen van vaardigheden. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het inbrengen van vragen/situaties uit de praktijk. Je maakt kennis met digitale tools die ook in de klas gebruikt kunnen worden.

 

Opbrengst
Na afloop van deze training:

 • heb je zicht op de complexiteit van begrijpend lezen;
 • zie je het belang voor het inzetten van verschillende tekstgenres;
 • kun je een effectieve instructie begrijpend lezen verzorgen met zinvolle opdrachten;
 • kun je krachtiger modelen als onderdeel van instructie;
 • heb je een plan ontwikkeld om het begrijpend leesonderwijs in jouw klas stap voor stap te verbeteren.

 

Omvang
Deze training vindt plaats op 22 maart 2022 en duurt van 9.30 tot 16.00 uur.


Aanvullende informatie
Tijdens de training krijg je een hand- out met aanvullende materialen. Na afloop krijg je toegang tot een online prikbord waar deze materialen en de behandelde wetenschappelijke studies digitaal zijn terug te vinden.

 

Uiteraard handelt KPC Groep bij het verzorgen van haar trainingen en bijeenkomsten conform de coronarichtlijnen en -instructies van het RIVM. In het geval een fysieke bijeenkomst of training niet mogelijk is vanwege de richtlijnen van dat moment, dan zetten we die om in een passende online-oplossing waardoor de continuïteit en kwaliteit van uw professionaliseringstraject geborgd zijn.

 
Locatie

Landgoed de Guldenberg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.

 

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Marjolein van Oenen
Adviseur
085-2101580

E-mail Marjolein