Begrijpend luisteren en lezen: zo maak je een vliegende start

Inschrijven

Doelgroepen: Leerkrachten groep 1 tot en met groep 8, taalcoördinatoren, intern begeleiders

Onderwijssector: Primair onderwijs

Data: 10 maart 2021

Prijs: € 325,00

Locatie: Landgoed de Guldenberg te Helvoirt

Doel
Heb jij als leerkracht het gevoel dat jouw leerlingen tijdens je lessen begrijpend lezen niet gemotiveerd zijn? Werk je hard aan het begrijpend lezen maar verbeteren de vaardigheden van jouw leerlingen niet? Misschien realiseer je je dat het anders zou kunnen maar weet je niet goed hoe je dat moet aanpakken.
Voor het maken van de juiste keuzes is het noodzakelijk dat je op de hoogte bent van wat de vaardigheid begrijpend lezen inhoudt. Daarnaast is zicht op de doorgaande lijn van belang om te weten hoe leerlingen de vaardigheid ontwikkelen en hoe jij ze hierbij kunt helpen. Moet er altijd een compleet andere methode worden ingevoerd om het begrijpend lezen te verbeteren? Nee, soms is het al met kleine aanpassingen in je huidige aanbod en instructie mogelijk om jouw onderwijs effectiever en uitdagender te maken.
Hoe je dat doet, leer je tijdens deze studiedag. Ook krijg je hier antwoord op de vragen die jij hebt met betrekking tot begrijpend lezen. Zo maak je de volgende dag meteen een vliegende start voor het begrijpend leesonderwijs.


Inhoud

  • Inzicht in de doorgaande lijn begrijpend luisteren/lezen aan de hand van de referentieniveaus (bron: SLO)
  • Begrijpend luisteren en lezen: 5 sleutels voor succes (bron: 5 sleutels effectief begrijpend lezen, VLOR)
  • Effectieve instructie (lesmodel volgens de fasen van het GRRIM)
  • Aandacht voor modeling (hardop denkend voorlezen en voor doen)
  • Blik op bekende en geadviseerde methoden/ methodieken van dit moment (oa Close Reading, thematisch begrijpend lezen, CORI)

 

Werkwijze
Voorafgaand aan de training is er de mogelijkheid om via een online platform samen met de andere deelnemers eigen leervragen in te brengen. Tijdens de training zullen gedeeltes van kennisoverdracht afgewisseld worden met opdrachten en het oefenen van vaardigheden. Er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en het inbrengen van vragen/situaties uit de praktijk. Je maakt kennis met digitale tools die ook in de klas gebruikt kunnen worden.

 

Opbrengst
Na afloop van deze training:

  • weet je wat de vaardigheden begrijpend luisteren en lezen inhouden;
  • kun je de volgende dag het onderwijs voor begrijpend luisteren en lezen uitdagender organiseren;
  • kun je een effectieve instructie begrijpend lezen verzorgen;
  • kun je krachtiger modelen tijdens het voorlezen van de tekst;
  • kun je het begrijpend leesonderwijs op jouw school kritisch tegen het licht houden en verantwoorde keuzes maken in het aanbod vanuit de door jullie gebruikte begrijpend lezen methode.

 

Omvang
Deze training vindt plaats op 10 maart 2021 en duurt van 9.30 tot 16.00 uur.


Aanvullende informatie
Tijdens de training krijg je een hand- out met aanvullende materialen. Na afloop krijg je toegang tot een online prikbord waar deze materialen digitaal zijn terug te vinden. Dit samen met een verzameling van belangrijke theoretische achtergronden.

Kijk hier het item over begrijpend lezen bij Zondag met Lubach terug

 

Uiteraard handelt KPC Groep bij het verzorgen van haar trainingen en bijeenkomsten conform de coronarichtlijnen en -instructies van het RIVM. In het geval een fysieke bijeenkomst of training niet mogelijk is vanwege de richtlijnen van dat moment, dan zetten we die om in een passende online-oplossing waardoor de continuïteit en kwaliteit van uw professionaliseringstraject geborgd zijn.

 
Locatie

Landgoed de Guldenberg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.

 

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Marjolein van Oenen
Adviseur
073-6247247

E-mail Marjolein