Communiceren met ouders

Inschrijven

Doelgroepen: Leraren

Onderwijssector: Primair onderwijs, Speciaal onderwijs, Voortgezet onderwijs, Praktijkonderwijs, VMBO

Data: 22 juni 2022

Prijs: € 395,00

Locatie: Landgoed Guldenberg, Helvoirt

Doel
Veel is er te lezen over hoe je een oudergesprek kunt voorbereiden, structureren en voeren. Minder kun je vinden over hoe je kunt reageren wanneer er in het oudergesprek sprake is van spanning. Wanneer er teleurstelling, weerstand of zelfs boosheid bij de ouder ontstaat. En toch is dat wat leraren met regelmaat meemaken. Bijvoorbeeld wanneer hun observatie over het leren van zoon of dochter voor de ouder tegenvalt, een schooladvies lager uitvalt dan de ouder verwacht of wanneer de ouder de aanpak van de leerkracht anders zou willen zien.
Deze training geeft je handvatten om in dit soort situaties te herkennen wat er gebeurt. Dit zowel bij de ouder als bij jezelf. Je leert adequaat te reageren. Op een manier die ruimte biedt om elkaar te blijven verstaan.


Inhoud
De training geeft je extra handvatten in de gesprekken met ouders. We onderzoeken met elkaar de gesprekken waarin emotie en spanning ontstaat. Waardoor ontstaat het, wat roept het op bij jezelf en bij de ouder en wat kun je doen om het gesprek een andere richting te geven? De onderliggende theorie halen we onder andere uit het ABCD model bij lastige situaties en de Roos van Leary
Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • Wat is het ontstaan en wat zijn de uitingsvormen van emotie in gesprekken?
 • Wat is het effect van je eigen houding en handelen in gesprekken?
 • Wat roept het bij jezelf op en hoe zorg je dat je regie houdt over je eigen gevoel van spanning?
 • Wat kun je doen om elkaar te blijven verstaan, ook als er emotie in het gesprek is?
 • Wat is voor jou lastig en acceptabel gedrag en wat is grensoverschrijdend?
 • Wat kun je doen als in het gesprek grenzen overschreden worden?
   

Werkwijze
Een interactieve training waarbij ieders inzet van belang is. Tijdens de training wisselen theorie en praktijk elkaar af. We onderzoeken met elkaar de achtergronden van communicatie en het ontstaan van spanning daarin. We werken samen met een professioneel trainingsacteur zodat we kunnen experimenteren in gedrag en meteen feedback krijgen in de oefening. We werken met situaties die de deelnemers meemaken zodat de vertaling naar de praktijk zo makkelijk mogelijk verloopt.


Opbrengst

Na de training:

 • Heb je inzicht in het effect van het  eigen handelen in gesprekken met ouders.
 • Ken je de oorsprong en uitingsvormen van emotie en spanning in gesprekken.
 • Kun je  tegenwerkend gedrag bij ouders herkennen en opvangen.
 • Kun je grensoverschrijdend gedrag bij ouders herkennen en ombuigen.


Omvang

Deze eendaagse training vindt plaats op 22 juni 2022, duurt van 9.30 - 17.00 uur en wordt verzorgd door Karin van Wezel.


Uiteraard handelt KPC Groep bij het verzorgen van haar trainingen en bijeenkomsten conform de coronarichtlijnen en -instructies van het RIVM. In het geval een fysieke bijeenkomst of training niet mogelijk is vanwege de richtlijnen van dat moment, dan zetten we die om in een passende online-oplossing waardoor de continuïteit en kwaliteit van uw professionaliseringstraject geborgd zijn.

 
Locatie
Landgoed Guldenburg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.

 

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Karin van Wezel
Adviseur
085-2101580

E-mail Karin