In vijf stappen naar meer impact als senior docent

Doelgroepen: Docenten met minimaal zes jaar ervaring, die de ambitie hebben om een seniorrol te vervullen of dit inmiddels al doen.

Onderwijssector: Primair onderwijs, Voortgezet onderwijs, Beroepsonderwijs

Data: 11 maart 2020, 15 april 2020, 24 juni 2020, 9 september 2020, 9 december 2020

Prijs: € 1500,00

Locatie: Utrecht

Doel
Je vermogen als senior docent te vergroten, en:

 • analyses maken op het gebied van onderwijsontwikkeling, schoolontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling;
 • verbeter-, ontwikkel- en veranderstrategieën bepalen;
 • implementatieplannen maken en uitvoeren;
 • resultaten in beeld brengen.


Inhoud

In de opleiding wordt het opzetten van praktijkonderzoek, uitvoeren en afronden van in vijf stappen doorlopen. In samenhang daarmee staan we stil bij het persoonlijk leiderschap dat daarbij gevraagd wordt. Ook gaan we in op de organisatiedynamiek en de veranderkundige aspecten. 

 

 • Dagdeel 1: Kennismaken, contextanalyse en verkennen van vraagstukken in je onderwijspraktijk. Inzet van verschillende methodieken om een probleemsituatie uiteen te rafelen en verschillende interne aspecten en omgevingsfactoren in beeld te brengen.
 • Dagdeel 2: Vraagarticulatie. Formuleren van vragen en opzetten en uitvoeren van een solide praktijkonderzoek 
 • Dagdeel 3: Van praktijkonderzoek naar sturing geven aan duurzame ontwikkeling. Kiezen van onderzoeksmethodieken, inrichten van een praktijkonderzoek en leidinggeven aan de uitvoering 
 • Dagdeel 4: Bespreken van de voortgang. Monitoren van de voortgang van het praktijkonderzoek en het bespreken van problemen met belanghebbenden en collega- onderzoekers
 • Dagdeel 5: Betekenis geven aan opbrengsten en evalueren. Interpreteren van de opbrengsten van het praktijkonderzoek, betekenis geven, communiceren van de opbrengsten en het formuleren van consequenties voor de onderwijsontwikkeling, schoolontwikkeling en/of persoonlijke ontwikkeling van leraren.Werkwijze
In vijf middagen werk je aan een eigen project gericht op onderwijsontwikkeling, schoolontwikkeling en/of professionalisering van collega’s en vergoot je jouw analytische en veranderkundige vaardigheden als senior docent. Op basis van je ervaringen, competenties, ambities en leervragen bieden we begeleiding op maat. 


Beoogde opbrengsten

 • Persoonlijke ontwikkeling van individuele deelnemers aan het traject
 • Gezamenlijke ontwikkeling van de deelnemersgroep
 • Concrete opbrengsten van individuele en/of gemeenschappelijke projecten
 • Invloed op de ontwikkeling van het onderwijs, de schoolorganisatie en onderwijspersoneel
 • Toegevoegde waarde voor de leerlingen 


Omvang

Deze training vindt plaats op woensdag 11 maart, 15 april, 24 juni, 9 september en 9 december 2020 en duurt van 15.00 tot 20.00 uur.

Praktische informatie

 • Minimale groepsgrootte is 6 deelnemers; de maximale groepsgrootte is 10 deelnemers.
 • Investering is 10 dagdelen bestaande uit de bijeenkomsten + voorbereiding + activiteiten in de jaartaak t.b.v. een concreet project.
 • Tijdens de avond wordt een broodmaaltijd met soep aangeboden.


Incompany
Dit programma kan voor minimaal zes deelnemers ook bij u op school verzorgd worden.


Profiel Ton Bruining

Ton Bruining verdiende zijn sporen als ‘frontliniewerker’ en ‘beroepsinnovator’ in de thuiszorg. Na acht jaar in de praktijk stapte hij over naar het beroepsonderwijs. Opnieuw na acht jaar werd hij all-round onderwijsadviseur. In zijn projecten zoekt hij naar samenhang tussen onderwijskundige, pedagogische en organisatorische ontwikkeling. Hij promoveerde op een onderzoek naar leren op de werkplek. Twee maal vervulde hij de rol van lector, achtereenvolgens ‘vraaggericht leren’ en ‘academische opleidingsschool’. Sinds 2010 is hij als begeleider, examinator en onderzoeker verbonden aan de Master Leren en Innoveren van de Marnixacademie. Vanuit KPC Groep begeleidt hij bijvoorbeeld de ontwikkeling van 10-14 onderwijs, werklastonderzoek en de vorming van professionele leergemeenschappen. Regelmatig publiceert hij over vakmanschapsontwikkeling en organisatieontwikkeling in het onderwijs.

 

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Dr. Ton Bruining
Adviseur/R&D KPC Groep
06–53221513

E-mail Ton