Werken volgens de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling binnen het onderwijs

Inschrijven

Doelgroepen: Docenten/leraren, Schoolleiders en Vertrouwenspersonen

Onderwijssector: Primair onderwijs, Speciaal onderwijs, Voortgezet onderwijs, Beroepsonderwijs

Data: 10 november 2021

Prijs: € 395,00

Locatie: Landgoed Guldenberg Helvoirt

Doel 
Deze training reikt praktische handvatten aan om kindermishandeling te kunnen signaleren, zorgvuldig te kunnen handelen volgens de verbeterde meldcode en het afwegingskader. Ook leer je hoe je zorgen bespreekbaar kunt maken.

Inhoud
De volgende onderwerpen komen aan de orde:

 • Vormen, oorzaken en gevolgen van kindermishandeling;
 • Eigen normen en waarden die een rol spelen bij het signaleren en handelen;
 • Hoe te handelen bij een vermoeden aan de hand van de meldcode en afwegingskader;
 • Juridische aspecten;
 • Bespreekbaar maken van kindermishandeling en/of huiselijk geweld.


Werkwijze

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van verschillende werkvormen: informatieoverdracht, film, Kahoot, actieve leerwerkvormen, oefenen met trainingsacteur. Daarnaast krijgt de deelnemer een map met achtergrondinformatie en werkmateriaal.


Opbrengst
Na het volgen van de training heeft de deelnemer:

 • meer vaardigheden om vroegtijdig zorgen rond een kind en/of een vermoeden van kindermishandeling te signaleren;
 • kennis van de meldcode en het afwegingskader en inzicht wanneer en op welke wijze dit effectief is in te zetten;
 • meer handelingsmogelijkheden: de deelnemer kan en durft te handelen;
 • inzicht en handvatten om ouders/verzorgers te betrekken bij waarnemingen bij het kind;
 • betere communicatievaardigheden: de deelnemer kan een samenwerkingsrelatie met de ouder opbouwen in het belang van het kind.
   

Omvang
Deze training vindt plaats op 10 november 2021, duurt van 9.30 tot 16.30 uur en wordt verzorgd door Patricia Ohlsen. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 14.

Uiteraard handelt KPC Groep bij het verzorgen van haar trainingen en bijeenkomsten conform de coronarichtlijnen en -instructies van het RIVM. In het geval een fysieke bijeenkomst of training niet mogelijk is vanwege de richtlijnen van dat moment, dan zetten we die om in een passende online-oplossing waardoor de continuïteit en kwaliteit van uw professionaliseringstraject geborgd zijn.


Locatie
Landgoed Guldenberg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.


Docent Patricia Ohlsen
Patricia Ohlsen is een ervaren (communicatie)trainer en adviseur op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld. Zij geeft al jaren training in signaleren, handelen en bespreekbaar maken van kindermishandeling voor alle doelgroepen die met kinderen en/of ouders werken. Daarnaast heeft zij o.a. e-learning modules over dit onderwerp ontwikkeld, implementeerde ze de meldcode bij de Jeugdgezondheidszorg Midden Holland en is ze beleidsadviseur/trainer bij Veilig Thuis HM. Ze is ook auteur van het boek: ‘Kindermishandeling, en dan… Hoe te signaleren en handelen binnen het Primair Onderwijs’.

Patricia werkt in haar trainingen samen met een acteur, die trainingen ondersteunt op het gebied van communicatie, opvoeding, klachtenbehandeling e.d. Zij vertaalt de leervraag en theorie naar concrete oefensituaties, biedt ingeleefd en realistisch spel, geeft gerichte en gefundeerde feedback aan de cursist.

(Meer weten over deze training? Mail uw vraag naar info@kpcgroep.nl of neem contact op met Arie van Erp, 06 - 22 48 80 59.) 

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen