Zo bouw je aan een visie op taal en lezen in het PO

Inschrijven

Doelgroepen: Taalcoördinatoren, teamleiders, schoolleiders, intern begeleiders

Onderwijssector: Primair onderwijs

Data: 23 mei 2022

Prijs: € 325,00

Locatie: Landgoed de Guldenberg te Helvoirt

Doel
Tegenvallende resultaten voor leesvaardigheid, leesmotivatie, mondelinge taalvaardigheid en schrijfvaardigheid. De (onderwijs)media stonden er de afgelopen tijd bol van. Wat nu? Veel plannen van aanpak en aanbevelingen vanuit verschillende bronnen (Taalunie, Onderwijsinspectie, Bootsma) gaan in op het belang van het hebben van een visie op taal en lezen. En terecht. Een gedeelde visie zorgt voor een vruchtbare bodem waarop de doelen en acties voor het onderwijs kunnen groeien. Het bouwen van een gedeelde visie is niet iets dat je achter het bureau doet. Het vraagt juist om dialoog en om ruimte voor een teamproces. Bouwen aan visie betekent ook dat teamleden op de hoogte zijn van actuele relevante ontwikkelingen in relatie tot het leesbeleid, zowel op maatschappelijk als onderwijskundig gebied.

In deze training krijg je inzicht in al die factoren die van invloed zijn op het leesonderwijs, kijk je naar wat je eigen overtuigingen over het taalleesonderwijs zijn en ga je naar huis met voldoende kennis om met je team te bouwen aan een gedeelde visie op taal en lezen. Zo zorg je ervoor dat het leesbeleid duurzaam en met kwaliteit kan worden geïmplementeerd in je school.


Inhoud

  • Het waarom van een visie op taal en lezen in de context van veranderende maatschappelijke en onderwijskundige factoren. Je reflecteert en bespreekt overtuigingen over taal en lezen waarbij onderwerpen als meertaligheid, diversiteit, digitale geletterdheid, burgerschap en toekomstgericht onderwijs aan bod (kunnen) komen.
  • Wat levert een visie op taal en lezen op voor de kwaliteit van onderwijs?
  • Wat levert een gedeelde visie op taal en lezen op voor de teamdynamiek? Een korte blik op organisatieontwikkeling.
  • Wat maakt een visie tot een goede visie? Waaraan moet deze voldoen?
  • Hoe bouw je met je team aan een gedeelde visie op taal en lezen?

 

Werkwijze
Deze eendaagse training is een combinatie van kennisoverdracht en het uitwerken van praktische opdrachten (zelfstandig en in dialoog met je collega('s).)


Opbrengst
Deze training resulteert in een verdieping van je eigen ideeën over hoe taalleesonderwijs eruit zou kunnen zien.
Je neemt aan het einde van de dag een stappenplan mee om concreet en gericht binnen je eigen team te bouwen aan een visie op taal en lezen. 


Omvang

Deze training vindt plaats op 23 mei 2022, duurt van 9.30 tot 16.00 uur en wordt verzorgd door Marjolein van Oenen.

Liever meteen met je eigen team werken aan een visie op taal en lezen? Neem contact met ons op over de mogelijkheden voor begeleiding op maat of een incompany training: info@kpcgroep.nl   

Deze training wordt ook verzorgd voor het voortgezet onderwijs.


 
Locatie

Landgoed de Guldenberg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.

 

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Marjolein van Oenen
Adviseur
085-2101580

E-mail Marjolein