Het puberbrein en psychische stoornissen in de klas

Inschrijven

Doelgroepen: Docenten en leerlingbegeleiders

Onderwijssector: Voortgezet onderwijs

Data: 11 november 2021

Prijs: € 225,00

Locatie: Landgoed de Guldenberg Helvoirt

Doel
Als docent in de klas of als leerlingbegeleider heb je te maken met een grote verscheidenheid aan leerlingen. Leerlingen die prima meekomen, leerlingen die ‘stuiterend’ door de klas gaan, leerlingen die de grenzen opzoeken, stille leerlingen, leerlingen die snakken naar structuur en duidelijkheid.

Hoe ontstaat al dat verschillend gedrag? En wat is een puber nou eigenlijk? Welke rol speelt de ontwikkeling van het puberbrein bij het gedrag van de leerling? Daarnaast komen we door het passend onderwijs in de klas steeds meer in aanraking met leerlingen met gediagnostiseerde gedragsstoornissen. De meest voorkomende stoornissen in het onderwijs zullen de revue passeren tijdens de training, denk daarbij aan ADHD, ADD, autisme, ODD (oppositionele gedragsstoornis) en angststoornissen (o.a. faalangst). Wat houdt de psychische stoornis in, welke onderwijsbehoeften hebben leerlingen met een stoornis of gedragsprobleem, wat zijn de do’s en dont’s in de klas? Op deze vragen krijg je antwoorden tijdens de training.

Inhoud
We bespreken hoe de ontwikkeling van het puberbrein verloopt en welke invloed dit heeft op het gedrag van leerlingen, ook in relatie tot schoolse taken als huiswerk, het leren, het inzien van korte en lange termijndoelen e.d. Op basis van de DSM-V, het handboek voor psychische stoornissen, wordt uitgelegd wat de stoornis inhoudt en wordt de vertaalslag gemaakt welke ondersteuning leerlingen nodig hebben die een bepaalde stoornis hebben. Uitgangspunt is: kijken naar de onderwijsbehoeften van de leerling, in plaats van naar de problematiek.
Naar aanleiding van de theoretische kennis van het puberbrein en de meest voorkomende psychische stoornissen in het onderwijs, geven we handreikingen hoe je als docent of leerlingbegeleider om kan gaan met deze behoeften in een klas of in gesprek met een leerling.

Werkwijze
De training bestaat uit twee delen. Het eerste deel zoomt in op het puberbrein en de ontwikkeling hiervan. Het tweede deel staat in het teken van de psychische stoornissen. Eigen ervaringen van de docenten worden door middel van verschillende werkvormen gedeeld, waarbij vooral aandacht zal zijn voor de succesverhalen. Daarnaast geven we praktische handelingsadviezen gegeven die ondersteunend zijn in de communicatie met leerlingen en bij het geven van passend onderwijs.

Deze workshop wordt verzorgd door Frederiek Westerveld of Yvonne Visser, netwerkpartners van KPC Groep. Beide trainers hebben uitgebreide ervaring als orthopedagoog op diverse scholen voor VO. Naast een beleidsmatige en adviserende rol dragen zij zorg voor trainingen van docenten en leerlingen. Daarnaast onderzoeken en/of begeleiden zij leerlingen. Dit gaat met name over leerlingen die meer nodig hebben dan de basisondersteuning die het VO kan bieden. Daarnaast behandelt Yvonne vanuit haar eigen orthopedagogische/psychologische praktijk jongeren die ‘’vastlopen’’ op een of meerdere levensgebieden.

Opbrengst
Aan het einde van de training:

  • weet je op welke wijze de ontwikkeling van het puberbrein het gedrag kan beïnvloeden;
  • ben je op de hoogte van de meest recente kennis met betrekking tot de vijf meest voorkomende psychische stoornissen bij leerlingen in het onderwijs;
  • heb je praktische adviezen in handen om toe te passen in de klas en in gesprek met de leerling.


Omvang
Deze training vindt plaats op 11 november 2021 en duurt van 9.30 tot 13.00 uur.

Uiteraard handelt KPC Groep bij het verzorgen van haar trainingen en bijeenkomsten conform de coronarichtlijnen en -instructies van het RIVM. In het geval een fysieke bijeenkomst of training niet mogelijk is vanwege de richtlijnen van dat moment, dan zetten we die om in een passende online-oplossing waardoor de continuïteit en kwaliteit van uw professionaliseringstraject geborgd zijn.

Locatie
Landgoed de Guldenberg is gelegen aan de rand van Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en uitstekend bereikbaar met eigen vervoer. Deelnemers die reizen met het OV kunnen gebruik maken van onze gratis vervoerservice vanaf station ’s-Hertogenbosch.

Inschrijven

Bekijk ook onze incompany opleidingen

Incompany opleidingen

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Yvonne Visser
Adviseur
085-2101580

E-mail Yvonne

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Frederiek Westerveld
Adviseur
085-2101580

E-mail Frederiek