Provocatieve begeleiding en coaching
Doel
Iedere leerling zoekt op zijn manier grenzen op. Soms ook met ongeïnteresseerd of agressief gedrag. Provocatieve begeleiding zet humor in om leerlingen zo serieus te nemen als hen nog niet eerder is overkomen. Wanneer zij met hun gedrag zichzelf en anderen in de weg zitten, laat de provocatieve begeleider hen zich zo ongemakkelijk voelen dat ze niet anders kunnen dan een weg inslaan waar iedereen beter van wordt. Wie de provocatieve pet opzet is niet langer de expert die precies weet hoe de wereld in elkaar zit en wat goed is voor de leerlingen. Je bent degene die op een onverwachte manier de gevoelige snaar raakt.
Humor, oprechte interesse, betrokkenheid, geloof in de kracht van de leerling en geloof in de eigen kracht zijn de basiskenmerken van provocatieve begeleiding. Samen zorgen ze voor plezier en resultaat.
Inhoud
Thema’s die o.m. aan de orde komen:
- (Her)kennismaken vanuit behoeften, inspiratiebronnen en kwaliteiten.
- Werken vanuit een veilige basis: de juiste balans tussen zorgen en uitdagen.
- Oefenen met vele provocatieve technieken.
- Verbindend werken met de communicatiedeuren en de coachings matrix.
- Werken met Transactionele Analyse: de OK Corral, de volwassenen positie en de pedagogische dansvloer.
- Resultaatgericht werken vanuit je intuïtie.
Werkwijze
In de training krijg je inzicht in de meest bepalende principes, technieken en oefeningen om vanuit een veilige basis effectief, ontspannen en succesvol te kunnen provoceren. De training stelt je in staat jouw provocatieve kracht te ontdekken, je eigen stijl te ontwikkelen en daarmee je provocatieve vermogen te laten bloeien. Doelgericht, hartstochtelijk en in een veilige sfeer. Van goed naar beter, met de nadruk op ‘wat kan ik wel’, op verschillende niveaus, vanuit diverse invalshoeken en met veel ruimte voor eigen praktijksituaties, (re-)actie, oefenen en sparren. Door alle ervaringen, observaties en inzichten te ontleden, en met elkaar te delen, ben je in staat om veel te leren. Over jezelf en over en van de anderen.
Om het karakter van deze training te waarborgen werken we met een groep van maximaal 12 personen. De training wordt verzorg door Jan Ruigrok, netwerkpartner van KPC Groep en auteur van het boek Hoop, Humor en Herstel. Tijdens de training werken we vanuit dit boek en bij deelname ontvangt u een exemplaar.
Opbrengst
Je gaat meer werken vanuit wie je zelf bent. Daardoor krijg je meer plezier in het coachen en begeleiden en word je ook effectiever. Door de gekkigheid van jezelf en de ander te accepteren en te omarmen, ben je in staat om onorthodox, intuïtief en speels te werken.
Omvang
Deze training vindt plaats in Utrecht op 13, 21 en 29 november 2024, duurt van 9.30 tot 16.00 uur en wordt verzorgd door Jan Ruigrok.
Deze training kan ook geheel op maat worden verzorgd: info@kpcgroep.nl
NB. Tenzij anders vermeld gelden voor de deelname aan de trainingen geen aanvullende eisen ten aanzien van vooropleiding of ervaring en bedraagt de studiebelasting uitsluitend het vermelde aantal contacturen.