

Gepersonaliseerd leren in de praktijk. Hoe Praktijkschool De Einder werkt met Doen In
Op praktijkschool De Einder in Den Haag is leerlingvolgsysteem Doen In niet meer weg te denken uit de onderwijspraktijk. Wat ooit begon als een gezamenlijk ontwikkeltraject is inmiddels uitgegroeid tot een integraal onderdeel van het dagelijks werk. Het systeem geeft overzicht, stimuleert eigenaarschap bij leerlingen en versterkt de samenwerking binnen het team.
De Einder stond mede aan de wieg van Doen In. En de trots die dat losmaakt steken ze niet onder stoelen of banken. Jaiwantie Niemar-Sukhai, al zestien jaar docent op De Einder en intern de vraagbaak over het systeem, zag van dichtbij hoe Doen In zich ontwikkelde en wat het de school brengt. “Het mooie is dat alles samenkomt: de praktijkvakken, de algemene vakken, de vaardigheden van leerlingen en hun persoonlijke leerdoelen,” vertelt ze. “Zo ontstaat er een compleet en samenhangend beeld van elke leerling. Dat helpt niet alleen de leerling zelf, maar ook ons als team. Je weet van elkaar wat je doet en kunt beter afstemmen.”
‘Onze manier van werken‘
Doen In gaat volgens Jaiwantie verder dan een traditioneel leerlingvolgsysteem. Het is een LVS dat niet alleen ondersteunt bij registratie, maar ook bij reflectie, coaching en samenwerking. “We gebruiken het voor alles: van leerdoelen en voortgang in de praktijk en tijdens de lessen tot stage-registraties en de beoordelingen. En het mooie is: we werken met schooleigen formulieren die precies passen bij onze manier van werken.”

Leerling-volg-jezelf-systeem
Wat De Einder betreft is Doen In bovenal een systeem voor leerlingen zelf. Niet voor niets noemen ze het op school een “leerling-volg-jezelf-systeem”. Jaiwantie ziet dagelijks hoe leerlingen dankzij het systeem meer betrokken raken bij hun eigen ontwikkeling. “Ze hebben inzicht in wat ze doen, wat ze al kunnen en waar ze nog aan willen werken. Daardoor zeggen ze nu vaker: ‘Ik doe het voor mezelf’, in plaats van: ‘ik moet dit doen voor de docent of voor school.’”
Die verandering in mindset heeft een positief effect op de motivatie, merkt ze. “Elke leerling kan op zijn eigen niveau aan de slag. Jan is bezig met schuren, terwijl een ander timmert aan een vogelhuisje. Dat klinkt eenvoudig, maar het is in wezen gepersonaliseerd onderwijs: leerlingen kiezen taken die passen bij hun ontwikkeling en interesses, binnen een duidelijke structuur.”
Overzichtelijk leerproces
Om dat mogelijk te maken, biedt Doen In onder meer instructiekaarten met stappenplannen en afbeeldingen. Die maken het leerproces overzichtelijk en toegankelijk. “Leerlingen krijgen houvast, kunnen zelfstandig werken en houden zelf hun doelen en voortgang bij. Dankzij symbolen en kleurcoderingen krijgen ze visueel inzicht in hoe ze ervoor staan. Dat ze op hún niveau stappen kunnen zetten, is ontzettend waardevol.”
De overzichtelijkheid van Doen In heeft volgens Jaiwantie ook voordelen voor ouders en externe partijen. “Voor de inspectie bijvoorbeeld. Die hebben op vaste momenten toegang tot het systeem en kunnen snel en eenvoudig zien hoe het onderwijs is ingericht en hoe leerlingen zich ontwikkelen. Dat levert echt tijdwinst op.”
Gedragen en ingebed
Dat De Einder schoolbreed met Doen In werkt, tekent het sterke interne draagvlak. “Jaren geleden hebben we met z’n allen besloten dat we hiervoor gaan. Nu is het systeem grotendeels ingebed binnen het team en kunnen we het samen met KPC Groep verder updaten. Het is niet meer weg te denken uit onze school en helpt ons om het onderwijs steeds verder te personaliseren”, besluit Jaiwantie.