Interim management: “Ervaring is van onschatbare waarde”

22 juni 2022

“Interim management is een bijzonder en boeiend vak. Een vak met een eigen identiteit dat ook niet iedereen kan. Ik zie het als topsport. Het gaat niet alleen om tijdelijk de leiding van een organisatie, team of afdeling overnemen. Je moet ook strategische en organisatorische veranderingen die nodig zijn kunnen zien en doorvoeren. Dat deel wordt steeds belangrijker in ons werk.”

Janke van der Zaag heeft recht van spreken. Ze is niet alleen directeur van KPC Interim waarbij ze onder andere bemiddelt tussen vragen van onderwijsorganisaties en interim professionals. Ook zelf is ze actief als interim manager. Dit schooljaar is ze interim-leidinggevende binnen het HBO: de Hogeschool van Amsterdam.

Polsslag
Als directeur KPC Interim voelt ze de polsslag van de arbeidsmarkt en de groeiende krapte aan leidinggevenden. Steeds vaker lukt het niet om vacatures in te vullen. Maar ook signaleert ze dat onderwijsorganisaties te maken hebben met complexe uitdagingen over de organisatiegrenzen heen. Vraagstukken die alleen in coalities met andere organisaties op te lossen zijn. Daarbij zijn organisaties soms huiverig om voor een interim te kiezen. Bij een goede match kan een interim van blijvende toegevoegde waarde zijn.


Janke: “In een veranderende omgeving is de factor ervaring van de interimmer van onschatbare waarde. Er zijn zeker veel onderwijsprofessionals die goed kunnen analyseren en een strategie kunnen ontwikkelen als interimmer. Maar je moet ook in staat zijn in de hitte van de keuken veranderingen te implementeren en nieuwe aanpakken en strategieën door te voeren. Dan heb je het ook over projectmanagement. De aan KPC Interim verbonden interimmers selecteren we sterk daarop. Ook vinden we het belangrijk dat ze zich ondersteund weten door een ‘schaduwmanager’ vanuit KPC Interim die meedenkt en klankbord is. Verder hechten we aan heldere en evalueerbare doelstellingen om na de opdracht rekenschap af te kunnen leggen."

Stafbureaus
Een trend die Janke opvalt: de groeiende behoefte aan interim-ondersteuning van stafbureaus en tijdelijke ondersteuning op facilitair-secretarieel gebied. Soms vanwege uitval door ziekte of zwangerschap. Maar ook vaak vanwege de behoefte aan nieuwe energie en de noodzaak om vernieuwingen in een hogere versnelling te brengen. Janke: “Waar ik in de intake scherp op let is de vraag achter de vraag. Wat is hier nodig en welke kwaliteiten moet een interimmer meebrengen: als professional en als persoon? Ervaring met vergelijkbare vraagstukken telt erg zwaar in het matchingsproces. Je moet je als interimmer snel kunnen 'invreten' en de issues en dilemma's kennen.  In dit werk gaat het in mijn ogen om snelheid en zorgvuldigheid.”

Meer weten over KPC Interim of heeft u een vraag? Vul dan onderstaand formulier in. We nemen z.s.m. contact met u op.

 

Geïnteresseerd?

Neem dan contact op met:

Janke van der Zaag
Directeur KPC Interim/Adviseur
085-2101580

E-mail Janke